Menu
+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 1 z 1

Wątek: [dieta] Tłuszcze – budowa, zastosowanie.

  1. #1

    Post [dieta] Tłuszcze – budowa, zastosowanie.

    Tłuszcze – budowa, zastosowanie.



    za Wiki:
    Tłuszcze – związki chemiczne, o charakterze organicznym będące estrami glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych (zwykle o długości do 18 atomów węgla).

    Kaloryczność jednego grama tłuszczu to 9kcal.

    Rozróżnia się tłuszcze stałe (nasycone – najczęściej zwierzęce) oraz płynne (nienasycone – najczęściej roślinne). Wyjątek stanowi TRAN – o postaci płynnej ale jest to jak wiadomo tłuszcz zwierzęcy.

    Najczęściej spotykane tłuszcze roślinne:
    Olej, rafinowane margaryny, oliwy (każde tłoczenie)


    Oliwa z oliwek

    Do smażenia używajcie oliwy z 2 tłoczenia – pozbawiona jest zanieczyszczeń, które się zwęglają na patelni.

    Przyjęło się
    , że są one zdrowsze niż zwierzęce (to jednak się dosyć często zmienia). Tłuszcze te stanowią bogate źródło witamin z grypy E oraz tłuszczów NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe istotne dla funkcjonowania organizmu). Wpływ tłuszczy roślinnych jest szeroki na organizm ludzki, do najistotniejszych moim zdaniem należy: obniżanie poziomu cholesterolu we krwi – a więc przeciwdziałanie miażdżycy. Jednak nadmiar tłuszczy pochodzenia roślinnego może zachwiać równowagę organizmu i obniżyć jego odporność na czynniki zewnętrzne.

    Tłuszcze zwierzęce: smalec, tran czy powszechnie znane masło.
    Większość tłuszczy zwierzęcych odpowiedzialna jest za podnoszenie poziomu złego cholesterolu we krwi człowieka, co się przekłada na zagrożenie miażdżycą – jednak nie wszystkie, omega-3 przeciwdziała temu (ale o tym później). Kwasy nasycone zwiększają krzepliwość krwi (po przez zwiększenie poziomu fibrynogenu) – co może prowadzić do chorób wieńcowych.


    SMALEC – wygląda smacznie, a przynajmniej dla większości.

    Rola tłuszczów w diecie: [Wcisło, 2006]
    Stanowi on źródło energii jako ,że dostarcza on ponad 2razy więcej energii niż gram białka czy węglowodanów. Zapominamy o tym często ale to dzięki niemu łatwiej nam dostarczyć witamin A, D, E oraz K – jako, że są one rozpuszczalne w lipidach. Istotną rolę odgrywają odpowiednie proporcje spożywanych tłuszczy, a wykluczenie ich z diety (co czasem ma miejsce przy układaniu mało odpowiednich diet redukcyjnych) może powodować problemy z układem krwionośnym a to co nie trudno stwierdzić grozi Naszemu zdrowiu. Tłuszcze po przez swoje właściwości kaloryczne mimo wszystko są wykorzystywane jako materiał zapasowy (tłuszcze nasycone).



    Nie należy przesadzać jednak z podażą tłuszczów gdyż ich nadmiar prowadzi do zachwiania gospodarki lipidowej a ta może doprowadzić do zmian miażdżycowych (kumulacja złego cholesterolu LDL oraz triglicerydów w osoczu). Tutaj pojawia się rola tzw. zdrowych tłuszczy takich jak kwasy omega-3 oraz w mniejszym stopniu omega-6.

    Ważniejsze kwasy omega
    :
    - ALA (alpha linolenic acid) w np. siemieniu lnianym czy orzechach
    - DHA (docosahexaenoic acid)
    - EPA, (eikosapentaenoic acid)


    Struktury chemiczne.

    EPA oraz DHA występują w dużej ilości w tłustych rybach takich jak makrela, łosoś czy nawet tuńczyk.

    Dużo informacji z każdej strony atakuje Nas na temat kwasów tłuszczowych omega-3 (ale także 6 oraz 9). Jak badania donoszą spożywanie kwasów omega-3 wpływa korzystnie na nasz układ krwionośny, obniża ciśnienie tętnicze a nawet hamuje rozwój nowotworów – dla ciekawych, poprawia nawet stan skóry. Proponowane dawki to 2/4 gramy kwasów DHA, EPA – po których możemy się spodziewać poprawy samopoczucia oraz witalności. Co istotne żadne z dotychczasowych badań nie donosi o negatywnym wpływie kwasów omega na organizm – tak więc trudno je „przedawkować”.



    Dużo na naszym rynku preparatów/suplementów omega-3 czy po prostu tranu, przy wyborze kierujmy się zawartością poszczególnych kwasów w płynie czy kapsułce bowiem nie trudno o produkt, gdzie zawartość kwasów jest bardzo niska. Istotną rolę pełni także to z jakich ryb pozyskiwany jest surowiec, często bywa tak ,że rybki pływają w wodzie bardzo zanieczyszczonej co przekłada się na jakość końcową produktu – najwartościowsze są produkty uzyskiwane z ryb oceanicznych.

    Warto jeszcze dodać iż suplementacja kwasami omega-3 pozytywnie wpływa na zdrowie ludzi chorych na zawał, a więc nie tylko zapobiega chorobom układu krążenia ale też niweluje ich skutki. [Farzaneh-Far, 2010].


    Tabela 1. Zawartość omegi-3 oraz 6 (pełna wersja na Wiki)

    PODSUMOWANIE:
    Zwracajcie uwagę na tłuszcze jakie spożywacie – ze względu nie na walory smakowe a ich zdrowotne lub niezdrowe oddziaływanie na nasz organizm. Jak w każdym przypadku klucz do sukcesu leży w odpowiednim zbilansowaniu stosowanej przez każdego z Nas diety. Zwracajcie także uwagę na tak zwane „zdrowe tłuszcze” takie jak oliwa z oliwek, olej z pestek dyni czy kwasy omega-3.




    Źródła:
    [1] wiedza własna
    [2] Tomasz Wcisło, Waldemar Rogowski, The role of polyunsaturated fatty acids in human health, Via Medica, 2006
    [3] Ramin Farzaneh-Far, Jue Lin, Elissa S. Epel, William S. Harris, Elizabeth H. Blackburn, and Mary A. Whooley, Association of Marine Omega-3 Fatty Acid Levels With Telomeric Aging in Patients With Coronary Heart Disease, JAMA. 2010 January 20; 303(3): 250.
    [4]Linki:
    http://wikipedia.org/
    http://www.punktzdrowia.pl/diety-i-o...szcze-w-diecie
    http://www.nazdrowie.pl/artykul/tluszcze-w-diecie

    artykuł przeklejony za zgodą autora [COLmamuska]
    Ostatnio edytowane przez maniak7000 ; 18-09-12 o 11:50
    Nie doradzam przez PW.
    Pozdrawiam
    maniak7000


    Do poczytania:
    Baza Wiedzy


+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów